Welke ongewenste klachten kunnen optreden?

Welke ongewenste klachten kunnen optreden?

Er kunnen verschillende soorten klachten optreden. Verreweg de meeste reacties zijn huidreacties, zoals jeuk, roodheid, irritatie, branderig gevoel, schraalheid, plekjes,en schilferen. Soms ontstaan er bobbeltjes, blaasjes, zwellingen, pukkels, blaren, brandwonden, minder pigment (lichter worden van de huid) of meer pigment (donkerder worden van de huid). Andere, minder voorkomende reacties zijn: haaruitval, tranende ogen, misselijkheid, duizeligheid, benauwdheid, of ademhalingsmoeilijkheden.

Wat is irritatie?

Wat is irritatie?

Bij irritatie kan de huid gaan jeuken of schilferen. Soms is er een lichte ontstekingsreactie. De huid wordt dan rood en warm en kan branderig aanvoelen. Irritatie kan eenmalig zijn. De volgende keer als u het product gebruikt hoeft er niets aan de hand te zijn. Irritatieklachten ontstaan vaak direct na het aanbrengen van het product. Bij regelmatig gebruik kan irritatie ook na langere tijd optreden en verergeren. Wanneer u het product niet meer gebruikt, verdwijnen de klachten meestal snel.

Wat is een allergische reactie?

Wat is een allergische reactie?

Een allergie ontstaat doordat het lichaam overgevoelig reageert op een ingrediënt in cosmetica. Het is een reactie van het afweersysteem. Een allergische reactie kan zich op vele manieren uiten. De reactie kan direct optreden maar soms ook pas na enkele uren tot enkele dagen. Ook komt het voor dat, na jarenlang probleemloos gebruik van een product, u ineens allergisch reageert. Huiduitslag is één van de vormen van allergie, maar ook ademhalingsproblemen, hoofdpijn en neusslijmvliesklachten kunnen voorkomen. 
Een allergische reactie van de huid wordt ook wel contactallergie genoemd. Contactallergie kan ontstaan door het dragen van sieraden (nikkel), maar ook door ingrediënten uit cosmetica, zoals conserveringsmiddelen en geurstoffen. In Nederland lijkt contactallergie net zo vaak voor te komen als astma en hooikoorts. 
Met een allergietest kan een dermatoloog aantonen of u daadwerkelijk last hebt van een allergie. 
Omdat niet iedereen bij klachten naar een arts gaat, is niet precies duidelijk hoeveel mensen nu werkelijk last hebben van contactallergie veroorzaakt door cosmetica. 
Door het invullen van het meldingsformulier helpt u ons meer zicht te krijgen op het vóórkomen van huidallergie en de bijdrage van cosmetica hieraan.

Wat zijn galbulten (netelroos)?

Wat zijn galbulten (netelroos)?

Galbulten of netelroos (medische naam: urticaria) kunnen ontstaan na gebruik van medicijnen, voedingsmiddelen (zoals pinda’s), of contact met bepaalde planten en . Galbulten kunnen ook ontstaan bij gebruik van cosmetica. De galbulten treden meestal binnen een uur na contact op. 
Bij galbulten reageert de huid met rode vlekjes die binnen korte tijd in dikke, rode plekken kunnen veranderen. Deze plekken kunnen een prikkend of branderig gevoel geven of heftig jeuken. Een enkele keer ontstaan op de bulten blaasjes die met vocht gevuld zijn. Meestal trekken galbulten na enkele uren weer weg. Galbulten lijken op de blaasjes die ontstaan na contact met brandnetels.

Hoe weet ik of mijn klachten door cosmetica veroorzaakt worden?

Hoe weet ik of mijn klachten door cosmetica veroorzaakt worden?

Als u direct na gebruik van cosmetica klachten krijgt of als de klachten ontstaan op de plek waar u een product hebt gebruikt, is de kans groot dat dit door het gebruikte product komt. Als de klachten op een andere plaats op het lichaam ontstaan of als ze later ontstaan, is het moeilijker te zeggen of dit door het product komt. Bij ernstige klachten is het belangrijk om naar de huisarts te gaan. Een dermatoloog kan testen of u allergisch bent voor een of meerdere ingrediënten.

Welke cosmetica kan ik het beste gebruiken als ik gevoelig ben voor bepaalde ingrediënten?

Welke cosmetica kan ik het beste gebruiken als ik gevoelig ben voor bepaalde ingrediënten?

Als weet voor welk u ingrediënten u gevoelig bent, is het beter om producten te gebruiken waar deze ingrediënten niet in zitten. Op het etiket staat vermeld welke ingrediënten het product bevat. 
Weet u niet voor welke ingrediënten u gevoelig bent, dan kunt u dit laten testen door een huisarts of dermatoloog. Als is vastgesteld voor welke ingrediënten u gevoelig bent, kunt u via de dermatoloog bij de Nederlandse Cosmetica Vereniging (NCV) de allergiepas aanvragen. Op deze pas staat voor welke ingrediënten u gevoelig bent. U kunt deze pas meenemen naar de winkel en ter plekke bekijken welke producten deze ingrediënten niet bevatten.

Ik heb al heel lang last van eczeem/allergie, zijn mijn klachten dan ook cosmeticagerelateerde klachten?

Ik heb al heel lang last van eczeem/allergie, zijn mijn klachten dan ook cosmeticagerelateerde klachten?

Het is niet altijd gemakkelijk om vast te stellen of de klachten door cosmetica komen. Het is goed om daarvoor de huisarts of een dermatoloog te raadplegen.

Wanneer moet ik naar de huisarts of dermatoloog met mijn klacht?

Wanneer moet ik naar de huisarts of dermatoloog met mijn klacht?

Wanneer de klachten vervelend zijn of lang aanhouden, of wanneer u opnieuw klachten krijgt na gebruik van andere producten., is het goed om naar de huisarts te gaan.  De huisarts kan u doorverwijzen naar een dermatoloog (huidarts). Wanneer u weet welke producten de klachten veroorzaakt hebben, neem deze dan mee bij het bezoek aan de dermatoloog. Op het etiket staat de lijst met ingrediënten. Dit helpt de dermatoloog bij het vaststellen van oorzaak van de klacht.

Kan ik nog terug naar de winkel met het product nadat ik een klacht heb (gehad)?

Kan ik nog terug naar de winkel met het product nadat ik een klacht heb (gehad)?

Ja, u kunt met het product terug naar de winkel gaan. De verkoper kan de klacht melden bij de fabrikant. U kunt ook zelf uw klacht melden via dit meldpunt.